Ett bibliotek med historieböcker

Maskinkonstruktion Finnvedens AB, ofta förkortat MFAB, etablerades år 1992. Dess rötter kan dock spåras ett halvt sekel tillbaka i tiden. På 1970-talet beslutade två konstruktörer att lämna SAJO Maskin för att grunda sitt eget företag. Deras tidigare arbetsgivare, SAJO, blev snabbt en av de första kunderna till det nystartade företaget, som inte dröjde länge innan det utvidgade sin kundkrets med ytterligare uppdragsgivare, däribland Tranemo Hydraulmaskiner (som nu är känt som AP&T) och Arenco.

Under 80-talet inleddes ett samarbete med Modig Machine Tool, som fortfarande är en stor kund 40 år senare.

Det var på 80-talet som Lars Tenefors anslöt sig till företaget. Den ekonomiska krisen i början av 90-talet ledde till att det dåvarande företaget splittrades och två nya bolag skapades. År 1994 slogs dessa samman och bildade Maskinkonstruktion Finnvedens AB, med Lars Tenefors som en av ägarna. Under detta årtionde började företag som Thule och VBG att anlita MFAB.

Jonas Poulsen började på företaget år 2000 och blev delägare 2003. Året därpå såldes de första bearbetningsfixturerna till Husqvarna, vilket markerade början på ett nytt långsiktigt samarbete. Lars och Jonas drev företaget tillsammans fram till årsskiftet 2016/2017, då det såldes till SID Group. Redan 2013 hade Kent Bengtsson anställts som konstruktör, och i mars 2018 tog han över den dagliga verksamheten.

År 2020 var ett svårt år för många, inklusive SID Group som beslutade att sälja MFAB. De tidigare ägarna Lars och Jonas, tillsammans med Kent, beslutade att lägga ett bud på företaget, och i november samma år återgick ägandet till dem. Idag är alla ägare aktiva i företaget och tillsammans med lojala kunder, leverantörer och framför allt medarbetare ser de fram emot framtiden.